Vanatoarea este una dintre cele mai vechi indeletniciri ale omului si, daca in trecut abilitatile unui bun vanator erau esentiale pentru supravietuirea speciei, astazi totul se rezuma la o activitate recreativa relaxanta, hobby sau sport, care are multi adepti. Romania este o tara ofertanta din acest punct de vedere, fiind o destinatie obisnuita inclusiv pentru vanatori de peste hotare.
Spre deosebire de stramosii nostri care vanau hrana necesara supravietuirii, vanatorii moderni au nevoie de ceva in plus, pe langa agilitate: permis de vanatoare. Din acest articol poti afla care sunt pasii pentru a il obtine si care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a deveni vanator.
Cum se obtine permisul de vanator?
Procesul de obtinere a permisului de vanator are o durata destul de mare, iar mai intai de toate, cei care doresc sa obtina acest document trebuie sa se inscrie intr-o asociatie afiliata AGVPS (Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi). Pregateste-te sa platesti o taxa anuala de aproximativ 800-1000 de lei.
Urmeaza inscrierea in perioada de stagiatura, care se aproba de conducerea asociatiei in urma depunerii unei cereri scrise. Solicitarea trebuie sa fie insotita de cazier judiciar in original, copie dupa cartea de identitate si o recomandare de la un membru al asociatiei care detine deja un permis de vanatoare.
Odata ce solicitarea este aprobata, vei incepe stagiatura, care dureaza un an. Stagiatura implica atat o parte teoretica, dar si activitati practice, pe care le vei face pe un fond de vanatoare alaturi de vanatori experimentati. Aceste activitati practice includ o sedinta de tragere cu arma de vanatoare, trei actiuni de vanatoare si instruirea privind portul si manuirea armei.
Atunci cand se termina perioada de stagiatura, asociatia iti va recomanda o recomandare de absolvire, dar va fi necesar sa treci si un examen teoretic. Examenul este sub forma de test grila si include 30 de intrebari.
Examenul pentru permis de vanator
Pregateste-te corespunzator pentru inscrierea la examen, atat din punct de vedere al cunostintelor teoretice, dar si cu toate documentele de care ai nevoie.
Intocmeste un dosar din care sa nu lipseasca urmatoarele:
- Copie dupa cartea de identitate;
- Cazier judiciar in original, care sa ateste dreptul de detinere si folosire a unei arme de vanatoare;
- Declaratie autentificata notarial, in original, prin care iti asumi faptul ca nu ai savarsit infractiuni in ultimii 3 ani;
- Fisa medicala in original, din care sa reiasa faptul ca esti apt psihic si fizic pentru a detine arme de vanatoare;
- Comunicarea de incepere a stagiaturii, in original;
- Recomandarea de absolvire, in original;
- Fisa de stagiatura, in original.
Dupa absolvirea examenului, vei obtine permisul de vanatoare, insa nu esti inca gata sa iesi pe teren, deoarece ai nevoie si de un permis de port-arma.
Permisul de port-arma
Pentru a obtine permisul de port-arma este necesara absolvirea unui curs special. In cadrul acestui curs vei acumula cunostinte referitoare la armele de vanatoare, munitie si normele legale aplicabile din domeniu.
De asemenea, va fi necesar sa iti fie eliberata o fisa medicala, in urma efectuarii mai multor consulturi de specialitate: medicina interna, ortopedie, ORL, chirurgie, neurologie, oftalmologie si psihiatrie.
Permisul de port-arma se elibereaza de catre Politia Romana si are o valabilitate de 5 ani. Atunci cand expira, este necesar sa obtii o noua fisa medicala, insa nu va mai fi nevoie de parcurgerea unui nou curs.
Permisul de vanatoare si cel de port-arma sunt obligatorii pentru vanatori, insa nu singurele lucruri de care acestia au nevoie. Nu uita de echipamentul necesar, fara de care nu te poti bucura de sesiuni memorabile pe terenul de vanatoare. Gasesti tot ce ai nevoie chiar la Maxlife – magazin vanatoare dedicat pasionatilor care sunt in cautare de echipament de calitate la cele mai bune preturi!