Skip to content

Cum alegi un binoclu?

binoclu

Poti folosi un binoclu in numeroase scopuri: pentru vanatoare, pentru observarea pasarilor, pentru urmarirea actiunii in cadrul diverselor evenimente sportive, in  navigatie etc. Avand in vedere vasta lor utilitate, este absolut normal ca nu toate binoclurile sa fie la fel, ci sa existe cateva diferente importante intre ele.

Spre exemplu, un binoclu vanatoare are cateva caracteristici care il diferentiaza: termoviziune, pe baza unui senzor termic cu infrarosu,  lentila performanta, diversi senzori specifici, care ajuta la identificarea mai rapida a prazii sau la masurarea distantei.

In cele ce urmeaza, te vom ajuta sa alegi cel mai bun binoclu pentru partidele de vanatoare, in functie de nevoile si dorintele tale.

Binocluri pentru vanatoare – Calitatea inainte de toate

Criteriul care trebuie sa primeze in alegerea unui binoclu pentru vanatoare este calitatea. Cu cat binoclul are un pret mai ridicat, cu atat este mai atent lucrat si ofera o rezolutie si o claritate mai bune.

Binoclurile pentru vanatoare trebuie sa mai aiba o caracteristica importanta, si anume aceea de a asigura o marire optima a imaginii, astfel incat prada sa nu fie scapata din vedere, indiferent la ce distanta s-ar afla de tine. Astfel, daca vanezi in munti sau in zonele larg deschise, este nevoie de un binoclu cu un factor de marire de 10X sau 12X.

Trebuie insa sa stii ca daca factorul de multiplicare este mai mare si calitatea imaginii va fi mai slaba. Explicatia este ca vei vedea obiectul la o dimensiune marita, campul vizual se va ingusta si va fi dificil sa pastrezi imaginea focalizata.

In habitatele mai dense si mai inguste, este nevoie de o marire mai mica, astfel ca un binoclu cu marire de 6X pana la 9X este suficient. Aceste binocluri permit o vizualizare mai larga a campului si o identificare mai rapida a subiectului.

Binocluri pentru vanatoare – Alte criterii importante de selectie

  • Dimensiunea si greutatea

In cazul vanatorii, alte doua aspecte foarte importante in alegerea unui binoclu profesional sunt dimensiunea si greutatea. Daca nu tii cont de acesti doi factori, ci doar de cat costa aparatul, poti sa-ti sabotezi reusita vanatorii foarte usor. Obiectivele mai mari sunt, evident, mai grele, dar ele asigura o multiplicare mai mare. Acestea pot fi o alegere buna in cazul in care vanezi calare, de exemplu.

  • Conditiile de lumina

Pentru partidele de vanatoare care se desfasoara in conditii de lumina favorabila, este suficient un binoclu cu o lentila de 30-32 de mm sau putin mai mare de atat. Pentru vanatoarea in conditii de vizibilitate redusa, pe inserat sau inainte de rasaritul soarelui, sunt utile lentilele de 50 mm.

  • Tipul vanatorii

Vanatorii care prefera sa vaneze la goana au nevoie de o putere mica de multiplicare (8X), precum si de o lentila de maximum 42 mm. Cei care prefera panda, categoric vor trebui sa se orienteze catre un binoclu cu 10X sau 12X si cu o lentila de pana la 50 mm.

  • Functii extra, pentru profesionisti

Unele binocluri au functii care le fac sa fie exceptionale pentru vanatoare, cum este modelul Leica Geovid 8×56 3200 din magazinul nostru, un model profesional, cu telemetru laser integrat, care are o distanta de masurare de pana la 2950 de metri.

Binoclu Leica Geovid 8x56 3200

CUMPARA ACUM

Vanatorii cu experienta, pot opta si pentru un binoclu cu termoviziune, cum este modelul Hikmicro Raptor RQ50 LN, dotat cu un senzor termic cu infrarosu, cu unul de iluminare scazuta si cu o raza de detectare de pana la 2600 de metri. Aparatul are, pe langa termoviziune, si un iluminator reglabil incorporat. Toate aceste functii il fac sa aiba un pret mai ridicat, dar nici performantele nu sunt de neglijat.

Binoclu Termoviziune Hikmicro Raptor RQ50 LN

CUMPARA ACUM

In concluzie, poti alege un binoclu profesional perfect pentru activitatea pe care o desfasori, daca tii cont de aceste criterii pe care ti le-am prezentat. Nu te uita in primul rand la cat costa aparatul, ci ia in considerare performantele sale, inainte de pret: factorul de multiplicare, calitatea lentilei, daca este dotat cu termoviziune (cu senzor termic cu infrarosu) sau daca are iluminator reglabil incorporat.

La MAXLIFE poti gasi binocluri cu un raport calitate – pret avantajos pentru tine, dar si multe alte accesorii utile pentru vanatoare, pescuit si activitati outdoor!

Cele mai recente articole

Mai multe articole Maxlife