Skip to content

Undite – Sfaturi pentru pescari incepatori

undite

O undita buna este arma secreta a oricarui pescar, fie el incepator sau profesionist. Cheia succesului consta in calitate, dar si in alegerea tipului potrivit de undita pe care o vei folosi. Cum determini aceste aspecte? Pentru un pescar incepator poate fi o adevarata provocare. De aceea, am rezumat in acest articol cele mai importante detalii pe care ar trebui sa le cunosti despre undite, ca pescar incepator, precum si avantajele si dezavantajele cu care vin la pachet optiunile pe care le ai. Ca bonus, avem pentru tine 2 recomandari de vergi perfecte pentru incepatori!

3 sfaturi pentru a alege undita perfecta

  • Lungimea unditei este prima caracteristica de luat in considerare

Avand in vedere ca variaza de la o extrema la alta, lungimea este unul dintre primele aspecte carora va trebui sa le acorzi atentie atunci cand alegi o undita.

Lungimea unditei are un impact major asupra distantei la care poti arunca. Unditele mai lungi permit, bineinteles, aruncari mai lungi, dar sunt mult mai greu de manevrat. Pe de alta parte, unditele mai scurte iti ofera mult mai mult control, dar vei fi destul de limitat in ceea ce priveste distanta la care poti arunca momeala.

Daca ai de gand sa pescuiesti in larg, nu va fi nevoie sa arunci undita foarte departe si poti alege una usor de manevrat, cu lungimea de aproximativ 170-200 de cm. O astfel de undita este si mai rezistenta, caracteristica utila in cazul in care vizezi pestii mari.

Pe de alta parte, daca pescuiesti mai aproape de mal, este recomandata o undita mai lunga, de peste 3 metri. Pentru un incepator, manuirea unei astfel de undite poate fi o corvoada, dar pescuitul se invata in practica. Pescarii cu experienta pot manui vergi de peste 7 metri, asa ca tot ce trebuie sa faci este sa exersezi cat mai mult.

Varga Aqualite Alborella 3.50M de la Daiwa

CUMPARA ACUM

In cazul in care inca nu te-ai hotarat care este pescuitul pe care il preferi, o undita telescopica cu lungimea de aproximativ 2.5 metri iti va fi utila in ambele situatii descrise anterior, fiind o solutie de compromis.

  • Materialul din care este facuta undita te poate ajuta sau nu

Unditele de pescuit pot fi facute din fibra de sticla, carbon sau compozit. Materialul din care este facuta undita are un impact urias asupra performantei sale si, implicit, asupra succesului partidei tale de pescuit. Fiecare tip de material are avantaje si dezavantaje, pe care orice pescar incepator trebuie sa le cunoasca.

Unditele din fibra de sticla sunt puternice, rezistente si usor de fabricat, ceea ce inseamna ca sunt si relativ accesibile la pret. Aceste avantaje le transforma intr-o alegere foarte buna pentru pescarii incepatori, dar trebuie sa tii cont si de dezavantaje. Din cauza cauza faptului ca sunt foarte flexibile, unditele din fibra de sticla fac mai dificila detectarea capturii atunci cand musca momeala. De asemenea, sunt relativ grele, ceea ce poate fi un alt impediment pentru pescarii incepatori.

Unditele din carbon au o greutate mai redusa in comparatie cu cele din fibra de sticla, ceea ce inseamna ca aruncarea si manevrarea sunt mai simple. Pot avea grade diferite de rigiditate si sunt destul de sensibile, indicand cu usurinta momentul in care captura a muscat momeala. Insa rigiditatea poate constitui si un dezavantaj, unditele din carbon fiind mult mai fragile.

Varga Lineaeffe Standard Master Carbon 4M

CUMPARA ACUM

Un alt dezavantaj este pretul, care este adesea mai piperat in comparatie cu o undita din fibra de sticla similara.

Daca esti genul de pescar care cauta performanta inca de la inceput, s-ar putea ca unditele din fibra de sticla si grafit sa nu se ridice la nivelul asteptarilor tale. In schimb, cele din material compozit sunt exact ceea ce ai nevoie. Combinatia dintre fibra de sticla si grafit, adica materialul compozit, iti garanteaza o flexibilitate ideala, fara ca undita sa fie prea grea si fara ca nivelul de sensibilitate sa fie afectat.

Pentru ca sunt atat de versatile, unditele din compozit reprezinta o alegere excelenta, singurul lor dezavantaj fiind pretul mai ridicat.

  • Asteapta pana cand iti descoperi stilul preferat de pescuit

Pentru un pescar incepator prima undita trebuie sa aiba specificatii extrem de simple, care permit manevrabilitatea usoara. Asadar, nu este necesar sa investesti intr-un model foarte scump. Pe masura ce capeti experienta si te dezvolti, iti vei descoperi stilul de pescuit si vei putea face alegerile perfecte, care corespund nevoilor tale.

Undita perfecta pentru pescari incepatori

A sti cum sa alegi o undita nu este neaparat o misiune usoara, mai ales daca esti pescar incepator, existand multe aspecte pe care trebuie sa le iei in calcul. Vestea buna este ca avem cateva recomandari perfecte pentru cei care cumpara undite pentru prima data, care te vor scoate din incurcatura. Iar daca deja ti-ai facut o idee despre undita de care ai nevoie, poti alege singur o varga pescuit din sutele de modele disponibile in magazinul nostru online!

Cele mai recente articole

Mai multe articole Maxlife