Skip to content

Tipuri de lansete de pescuit: De la lansete de spinning la cele de feeder

lansete pescuit

Daca esti in cautarea unor lansete de calitate pentru a-ti imbunatati experienta de pescuit, ai ajuns in locul potrivit. Afla care sunt diferentele dintre principalele tipuri de lansete de pescuit si alege echipamentul care se potriveste cel mai bine nevoilor tale. In plus, recomandarile pe care le vei gasi in acest articol se bazeaza pe experienta pescarilor profesionisti!

Exista doua tipuri de baza de pescuit: pescuitul la rapitor si pescuitul la stationar. Bineinteles, echipamentul folosit de pescari se alege in functie de stilul adoptat.

Lanseta potrivita pentru pescuitul la rapitor

Pescuitul la rapitor este extrem de provocator pentru pescari. Motivul? Vizeaza pesti care sunt cunoscuti pentru comportamentul agresiv si pentru apetitul lor mare. Printre speciile de pesti rapitori se numara stiuca, bibanul, avatul, somnul si unele specii de pesti marini. Pescuitul la rapitor presupune utilizarea unor tehnici si echipamente specifice, pentru a atrage si prinde acesti pesti.

Printre lansetele potrivite pentru pescuitul la rapitor se numara cele de spinning, baitcasting, fly fishing si cele pentru pescuit la somn.

Lanseta de spinning

Spinning-ul este o metoda de pescuit care se bazeaza pe aruncarea momelii la distante mari si apoi pe recuperarea acesteia intr-un ritm constant, pentru a atrage pestele. Acest stil de pescuit poate fi practicat din barca sau de pe mal.

Lansetele de spinning sunt printre cele mai populare si accesibile tipuri de lansete pentru pescari. Au o greutate mica si sunt usor de manevrat, fiind fabricate dintr-unul sau mai multe segmente, existand chiar si modele telescopice. Printre altele, lansetele de spinning sunt potrivite pentru pescuitul cu naluci sau momeli vii si pot fi folosite pentru a prinde o varietate de specii de pesti rapitori.

Lansetele de spinning au lungimi intre 1.8 si 3 metri, iar lungimea manerului variaza in functie de model. Manerele lungi sunt recomandate pentru lansari la distante mai mari, dar cele scurte sunt preferate de pescari, pentru ca pot monitoriza mai bine naluca si semnalele transmise.

Pentru pescuitul din barca, sunt recomandate lansete cu lungimea de pana la 2.4 metri, precum Shimano Sustain de 1.90 metri. Este o lanseta foarte usoara, caracterizata de o actiune extra fast, ce ajuta la lansari de preciziei si un control excelent al nalucilor. Inelele Fuji Alconite de tip K sunt ideale atat pentru firele textile, cat si pentru cele monofilament. Lanseta de spinning Shimano Sustain pentru pescuitul la rapitor este echipata cu o mandrina Shimano Ci4 Custom, care poate acomoda majoritatea modelelor de mulinete de spinning.

Lanseta Spinning Shimano Sustain 1.90m 3-14g 1+1 tronsoane

CUMPARA ACUM

In cazul pescuitului de pe mal, se recomanda lansete de spinning mai lungi, de pana la 3 metri, care permit atingerea unor distante mai mari si un control mai bun al pestilor in apropierea malului.

Modelul Ticora Black Spin de 2.74 metri de la Cormoran este ideal in acest sens, oferind tot ceea ce un pescar de rapitor cu experienta poate pretinde de la o lanseta moderna de spinning. Datorita mandrinei SRP, sectiunea manerului se poate ajusta in orice circumstante, dupa lungimea bratului sau in functie de conditiile de pescuit. Aceasta lanseta are aplicatie universala, cu orice naluca, pentru orice peste tinta.

Lanseta Spinning Cormoran Ticora Black Spin 2.74M 20-62G

CUMPARA ACUM

Lansete pentru fly fishing

Lansetele fly fishing sunt special concepute pentru a prinde peste folosind tehnica pescuitului la musca. Tehnica implica folosirea unei momeli artificiale numite musca, o naluca foarte usoara, ce imita insectele cu care se hranesc pestii. Lansetele de fly fishing sunt usoare si flexibile, permitand aruncarea momelii cu precizie si eleganta.

Modelul de lanseta Fly Memento de la Scierra este potrivit oricarui pescar de fly, de la incepator la expert, fiind proiectata sa se adapteze cu usurinta la orice stil de aruncare. Inelele sunt rezistente inclusiv la actiunea apei sarate, iar lanseta este facuta din materiale de cea mai buna calitate: blank din material de carbon japonez 30t, pluta portugheza si mandrina din aluminiu.

Lanseta Pescuit la Musca Scierra Fly Memento 2.40M 9-11G New

CUMPARA ACUM

Lansetele de baitcasting

Lansetele de baitcasting ofera un control exceptional asupra lansarii momelii, fiind prevazute cu un maner specific. In comparatie cu alte tipuri de lansete, sunt mai robuste si pot arunca momeli mai grele. De aceea, sunt ideale pentru pescuitul pestilor mari sau in ape cu vegetatie abundenta. Pentru ca sunt mai dificil de manevrat decat lansetele de spinning, lansetele de baitcasting necesita o anumita indemanare, fiind recomandate pescarilor cu experienta.

Lanseta Okuma PCH Air Baitcast 2.07m 7-28g

CUMPARA ACUM

Lansete pentru pescuit la somn

Sunt foarte rezistente, avand lungimi de pana la 3.3 metri. Lansetele pentru pescuit la somn sunt echipate cu inele proiectate pentru a disipa rapid caldura generata de frecarea firelor in timpul luptei cu pestii mari, asa cum este somnul, precum si cu mandarina care poate sa sustina mulinete mari.

Pentru pescuitul somnului din barca, se recomanda lansete mai scurte, cu lungimea cuprinsa intre 1.8 si 2.4 metri, precum modelul Cormoran Big Cat Boat de 2.40 m.

Lanseta Somn Cormoran Big Cat Boat 2.40M 80-400G

CUMPARA ACUM

Pentru pescarii care prefera sa captureze somnul cu momeli de pe mal sunt mai potrivite lansetele mai lungi, intre 2.7 si 3.3 metri, asa cum este lanseta Cormoran Big Cat Long Range de 3 metri.

Lanseta Somn Cormoran Big Cat Long Range 3.00M 200-600G

CUMPARA ACUM

Lanseta potrivita pentru pescuitul la stationar

Pescuitul la stationar este o tehnica de pescuit in care pescarul asteapta ca pestele sa muste momeala, in loc sa o aduca activ in atentia sa. In acest tip de pescuit, echipamentul ramane intr-un loc fix, iar pescarul se bazeaza pe atractivitatea momelii si pe rabdare pentru a prinde captura. Aceasta tehnica este eficienta pentru prinderea multor specii de pesti, precum crap, platica, rosioara, mreana si altele.

Principalele tipuri de lansete potrivite pentru pescuitul la stationar sunt lansetele de match, Bolognese si lansetele de feeder.

Lansete de match

Cu lungimi cuprinse intre 3 si 5 metri, lansetele de match sunt prevazute cu numeroase inele menite sa mentina firul la distanta de blank, prevenind aderenta. Sunt recomandate in competitiile de pescuit, datorita actiunii rapide, lungimii extinse si faptului ca permit aruncarea la distante mari.

Lanseta Daiwa Black Widow Match 3.90M 6-18G

CUMPARA ACUM

Lansete Bolognese

Sunt lansete telescopice, avand lungimi de pana la 10 metri. Bolognesele sunt echipate cu un inel fix pe fiecare segment si cu un inel culisant pe segmentul din varf. Sunt recomandate pe rauri adanci, pentru pescuit la distante mari cu monturi cu pluta.

Lanseta Daiwa Telescopica Sensor Bolognese 5.00M 4-20G

CUMPARA ACUM

Lansete de feeder

Tehnica feeder implica folosirea de momitoare cu nada, care se arunca in apa pentru a atrage pestii in zona de pescuit.

Cu lungimi care variaza intre 2.40 si 4.50 metri, lansetele de feeder sunt compuse din doua sau mai multe segmente si sunt echipate cu un numar mare de inele. Sunt robuste si au o actiune progresiva, fiind ideale pentru pescuitul in ape curgatoare sau in lacuri cu fund malos. Aceste lansete pot fi folosite pentru a prinde o varietate de specii de pesti, precum crap, mreana, rosioara sau platica.

Lansetele feeder Cormoran, precum modelul Speciland SRP Feeder de 3.90 metri, sunt preferatele pescarilor cu experienta. Aceste lansete ofera un raport excelent intre pret si performanta, fiind ideale pentru pescari care doresc sa se bucure de avantajele pescuitului la feeder fara a cheltui o avere.

Speciland SRP Feeder este facuta din fibra de carbon SM20, usoara si puternica, fiind livrata cu 3 varfuri quiver de fibra de carbon.

Lanseta Cormoran Speciland SRP Feeder 3.90m 50-150G 3+3

CUMPARA ACUM

Tu ce lanseta alegi?

Alegerea lansetei potrivite depinde de preferintele si nevoile tale ca pescar. Fie ca esti in cautarea unei lansete de spinning pentru pescuitul la rapitor sau a unei lansete de feeder pentru a te bucura de pescuitul la stationar, exista o varietate de optiuni disponibile, astfel incat sa gasesti echipamentul potrivit.

Pentru optiuni de calitate la un pret accesibil, ia in considerare recomandarile pe care ti le-am facut si consulta catalogul de produse MaxLife. In magazinul nostru online iti punem la dispozitie o varietate impresionanta de lansete pe care te poti baza in aventurile tale de pescuit, indiferent de stilul preferat!

Cele mai recente articole

Mai multe articole Maxlife