Skip to content

Permis de pescuit – Tot ce trebuie sa stii

permis de pescuit

Pescuitul este unul dintre cele mai relaxante hobby-uri pe care le poti avea, dar stiai ca ai nevoie de un permis de pescuit special pentru a il putea practica legal? In caz contrar, risti amenzi contraventionale care pot ajunge pana la 600 de lei.

Din fericire, permisul de pescuit poate fi eliberat online, iar noi te vom ghida prin tot procesul, astfel incat sa poti obtine simplu si rapid documentul de care ai nevoie pentru a fi pescar cu acte in regula.

Din acest articol vei afla:

  • Care este autoritatea care elibereaza permisele pentru pescari si ce scop are permisul de pescuit.
  • Ce tipuri de permis de pescuit poti obtine si unde este valabil permisul de pescuit.
  • Care sunt pasii necesari pentru a obtine permisul de pescuit si de ce nu trebuie sa amani momentul solicitarii permisului de pescar.

De unde se poate obtine permisul de pescar si de ce ai nevoie de el?

ANPA, adica Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, este entitatea autorizata sa emita si sa elibereze permise pentru pescari.

Obtinerea permisului de pescuit de la ANPA poate fi facuta individual sau prin intermediul unei asociatii de pescari, daca esti membru intr-o astfel de organizatie.

Este destul de simplu sa obtii permisul de pescuit de la ANPA, avand in vedere ca tot procesul se desfasoara online.

Trebuie sa stii ca permisul ANPA se elibereaza anual, fiind valabil pana la sfarsitul anului calendaristic in curs. Deci, daca obtii un permis de pescuit la jumatatea anului 2023, actul va fi valabil doar pana la sfarsitul lui 2023, adica timp de 6 luni.

ANPA nu percepe costuri pentru eliberarea permisului de pescuit, insa daca obtii permisul prin intermediul unei asociatii, este posibil sa ti se ceara sa platesti o anumita taxa, care va fi retinuta de asociatie, nu de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura.

Un document nominal, care nu poate fi transmisibil, permisul de pescuit are scopul de a atesta oficial dreptul de practica legala a pescuitului sportiv recreativ. Acest drept este limitat la habitatele piscicole naturale necontractate de asociatiile de pescari, exceptia fiind Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

Permisul de pescar – Tipuri si unde sunt valabile

Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura emite trei tipuri diferite de permise de pescuit recreativ, care sunt valabile in ariile aferente: permisul de pescuit pentru Dunare cu bratele sale si habitatele piscicole naturale necontractate, permisul de pescuit pentru Marea Neagra si permisul de pescuit valabil in habitatele contractate de asociatiile de pescari. Trebuie sa stii ca ultimul tip se elibereaza exclusiv prin intermediul asociatiei care detine un anumit habitat.

Pe langa aceste tipuri de permise, exista si altele, care se elibereaza de alte autoritati competente, in functie de situatie. De exemplu, pentru a pescui in apele de frontiera, ai nevoie de o viza eliberata de Politia de Frontiera judeteana. Iar pentru a pescui in Delta Dunarii, care este o zona protejata, este nevoie de un permis special de la Administratia rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Poti obtine simultan toate tipurile de permise de pescuit.

Cum obtii un permis de pescuit online?

Pentru a obtine un permis de pescuit online de la ANPA, este necesar sa urmezi acesti pasi:

  • Acceseaza site-ul ANPA, sectiunea pentru solicitarea permisului pentru pescuit recreativ.
  • Completeaza toate campurile cu informatiile necesare: CNP, adresa de domiciliu, nume si prenume.
  • Selecteaza tipul de permis de care ai nevoie.
  • Verifica datele introduse si confirma-le.
  • Descarca permisul emis pe loc.

In general, este recomandat sa soliciti eliberarea permisului de pescuit cat mai repede, la inceputul fiecarui an. In Romania exista multi pescari dornici sa isi poata practica fara restrictii si riscuri hobby-ul, iar numarul de permise eliberate de ANPA depinde de cantitatea de peste care poate fi pescuit anual din mediul natural fara ca inmultirea sa fie afectata.

Desi nu este o regula, in trecut s-a intamplat ca ANPA sa stopeze emiterea de noi permise pentru pescuit, motiv pentru care, daca iti doresti sa pescuiesti in 2023 si inca nu ai solicitat eliberarea permisului, este timpul sa o faci, pentru a nu te supune acestui risc.

Dar permisul de pescuit nu este singurul lucru de care ai nevoie. Nu uita de echipamentul necesar, fara de care nu te poti bucura de capturi impresionante si sesiuni relaxante de pescuit. Gasesti tot ce ai nevoie chiar la Maxlife – magazin pescuit dedicat pasionatilor care sunt in cautare de echipament de calitate la cele mai bune preturi!

Cele mai recente articole

Mai multe articole Maxlife