Carnea de crap este usor dulceaga, bogata in vitamine si minerale, acest peste fiind preferat de romani in special pentru preparate precum saramura sau plachie. Pentru pescari, pescuitul la crap poate fi insa destul de provocator, astfel ca daca esti la inceput, dar si avansat intr-ale pescuitului, poti gasi informatii utile in continuare in ceea ce priveste metodele si accesoriile necesare pentru a prinde crapul in minciog, pe Dunare sau in lacurile mici si mari din tara.
Pescuitul la crap in sezonul rece
Inainte de a trece la pescuitul propriu-zis, este necesara cercetarea baltii. Afland cat mai multe informatii despre apa respectiva, vei putea prinde crapii mai usor si mai repede in carlig.
Crapul se simte bine in mai toate apele: lacuri mici si mari, rauri, Dunare. El prefera fundurile argiloase sau cu mal si iubeste apa calda, temperatura sa preferata fiind de 25-26 grade Celsius. Cu toate acestea, evident ca te poti aseza pe scaun la mal si prinde crap si in sezonul rece, din octombrie, noiembrie si pana in ianuarie.
Atunci cand vremea „tine cu ei”, cerul fiind noros, fara sa ploua, crapii sunt stimulati sa se hraneasca, dar nu o fac la fel de des si mult ca in anotimpul cald. Dupa o perioada mai rece, cand vine o zi cu temperaturi ceva mai ridicate, iti poti pregati sculele de pescuit: lanseta, fir, ace, monturi, carlige si nu uita nici de scaun, pentru un confort sporit.
Soarele nu este chiar prietenul cel mai bun al unui pescar. Spre exemplu, in luna noiembrie, apa este limpede, iar vegetatia de la mal a pierit, iar vizibilitatea din apa este foarte buna. Cand soarele straluceste pe cer, pestii tind sa vina la mal, unde este apa mai calda, dar nu sunt atrasi de mancare. Si atunci cand temperaturile scad brusc, in octombrie sau noiembrie, crapii sunt tentati sa refuze sa se hraneasca pentru o perioada, pentru ca lor nu le plac astfel de schimbari.
Pescuitul la crap primavara si vara
Inca de cum incepe primavara, crapul incepe sa muste, chiar cand apele mai pastreaza inca sloiuri de gheata. Pentru a-l prinde in acest sezon, foarte bune sunt momelile precum ramele, viermii sau larvele. Odata cu incalzirea usoara a apei, crapul incepe sa se pregateasca de reproducere si ajunge in zonele sale benefice pentru a-si depune icrele, preferand in special adancimile mai mici, din apropierea stufului sau a malurilor.
Reproducerea la crap debuteaza in luna mai si la adancimi care nu depasesc o jumatate de metru. In momentul in care se reproduce, devoreaza cantitati mari de plante, larve, melci, viermi si mormoloci.
Asadar, primavara, crapul trebuie cautat in baltile cu adancimi mici. Vara, habitatul sau este influentat de conditiile vremii. Atunci cand este intunecat, el se hraneste toata ziua, iar cand este canicula, prefera sa manance atunci cand este mai racoare: dimineata devreme, noaptea sau seara.
Metode pentru pescuit la crap
Metodele potrivite pentru pescuit la crap, de primavara si pana toamna, sunt:
- Metoda pungilor solubile – Atunci cand se folosesc pungile solubile, nu mai este nevoie de o nadire intensiva. Se introduc monturi intr-o astfel de punga, alaturi de o portie de nada si se lanseaza.
- Pescuitul cu boilies – Pescuitul la crap poate fi de succes prin intermediul bilelor aromate, mai ales daca partida se desfasoara intr-o amenajare destinata pescuitului sportiv, pentru ca pestii din apele naturale, de pe Dunare, de exemplu, nu sunt obisnuiti cu aceasta momeala.
Starbaits Boilies Gl Marine Dark Green 14Mm/2.5Kg
CUMPARA ACUM- Pescuitul cu momitor – Aceasta este metoda clasica de pescuit, atat pe Dunare, cat si pe lacuri. Pescarii romani folosesc atat in octombrie, noiembrie, cat si primavara sau vara aceasta metoda cu momitoare, in care se pune nada formata adesea dintr-o pasta ce trebuie sa reziste aruncarilor de la distante mari.
Sensas NADA 3000 READY CARP/BIG FISH 1,25KG
CUMPARA ACUMIn concluzie, pescuitul la crap poate fi o provocare pentru pescarii amatori, dar si pentru cei cu experienta. Poti pescui la crap atat primavara si vara, cat si toamna si iarna, acesta fiind unul dintre tipurile de pescuit dupa care se dau in vant majoritatea pescarilor.
La MaxLife poti gasi toate accesoriile de care ai nevoie pentru pescuitul la crap, atat individuale, cat si la set: scaun, lansete, mulinete, carlige, fir, suporti, avertizori, hangere, monturi, ace, mincioguri etc., toate la preturi accesibile!