Skip to content

Cum se reglează un binoclu?

reglaj binoclu

Observarea detaliilor de la o distanță mare este aproape imposibilă fără un binoclu bun, dar în cazul în care vezi dublu sau în ceață, nu reușești să focalizezi imaginea sau te confrunți cu alte probleme, înseamnă că dispozitivul tău are nevoie de reglaj! Dacă ai un binoclu pe care îl folosești pentru birdwatching, vânătoare sau alte activități outdoor, trebuie să te asiguri că este calibrat corespunzător. În general, sfaturile următoare pot fi folosite pentru reglare indiferent de binoclul pe care îl folosești, fiind valabile pentru majoritatea modelelor.

Ce trebuie să știi înainte de a regla binoclul?

Concret, atunci când te ocupi de reglaj, ajustezi sau calibrezi anumite elemente din componența binoclului. De exemplu, va trebui să ajustezi ocularele (cele două lentile din spate, mai mici, prin care privești), să știi cum se folosesc corect apărătorile de ocular (elementele cilindrice cauciucate) și să reglezi distanța interpupilară. În plus, s-ar putea să fie nevoie să ajustezi dioptriile, dacă binoclul tău este dotat cu această opțiune.

Știai că ajustarea dioptriilor poate înlocui cu succes ochelarii de vedere? Alegând un binoclu care permite un astfel de reglaj, te vei simți mult mai confortabil când utilizezi dispozitivul. Unul dintre cele mai performante binocluri, care permit reglare din acest punct de vedere, este ZEISS Terra® ED 10 x 42, potrivit pentru vânătoare, observarea naturii, birdwatching, drumeții și alte activități in aer liber.

Binoclu ZEISS Terra® ED 10 x 42

VEZI DETALII ȘI PREȚ

În magazinul online MaxLife poți găsi și alte binocluri performante, la cele mai bune prețuri!

binoclu zeiss maxlife

Pași de urmat atunci când reglezi binoclul

Atunci când îți reglezi binoclul, îți recomandăm să urmezi pașii de mai jos.

Pasul 1: Reglarea apărătorilor de ocular

Acest reglaj depinde de particularitățile celui care folosește binoclul, precum și de tipul dispozitivului. Rolul apărătorilor de ocular este acela de a asigura distanța corectă dintre ochii tăi și binoclu, dar și de a împiedica lumina să pătrundă prin lateral. Acest aspect este important, deoarece, dacă distanța este necorespunzătoare, vei vedea o imagine incompletă sau vei pierde o parte din luminozitate.

Există binocluri moderne, prevăzute cu apărători care se reglează prin culisare sau prin pliere. Dacă porți ochelari, va trebui să pliezi apărătorile de ocular sau să le culisezi. Acest reglaj nu este necesar dacă folosești binocluri performante, care pot fi reglate în funcție de dioptriile tale, precum ZEISS Terra® ED 10 x 42, dat ca exemplu mai sus.

Pasul 2: Reglare în funcție de distanța pupilară

Este important să ajustezi lățimea binoclului (mai exact, distanța dintre oculare) la distanța dintre ochii tăi. Poți face acest lucru poziționând cele două lunete ale binoclului mai aproape sau mai departe una de cealaltă.

Privește un obiect aflat la distanță mare și reglează binoclul astfel încât să ai o imagine completă cu ambii ochi. Dacă ai reglat binoclul corect, vei vedea același lucru cu fiecare ochi. Poți verifica reglajul închizând unul dintre ochi și privind prin binoclu cu celălalt, fără a mișca dispozitivul.

Pasul 3: Reglaj în funcție de dioptrii

Setarea dioptriilor este o reglare care îți permite să compensezi diferențele, dacă ochii tăi au dioptrii diferite. Acest reglaj se află, la mare parte din binocluri, pe ocularul drept. Alte modele se reglează din spatele butonului central de focalizare.

Pentru a face acest reglaj, alege un obiect la o distanță rezonabilă și focalizează pentru ochiul stâng, ținând ochiul drept închis sau acoperind ocularul drept cu mâna. Apoi, procedează la fel și pentru celălalt ochi, închizând ochiul stâng sau acoperind ocularul din partea stângă pentru a seta dioptriile pentru ochiul drept.

Pasul 4: Focalizarea

Singurul lucru care mai rămâne de făcut este reglezi focusul binoclului, pentru a vedea o imagine clară. Nu îți recomandăm un binoclu cu focalizare fixă, deoarece aceste modele nu oferă posibilitatea reglajului clarității și, în general, nu au caracteristici performante.

Există binocluri prevăzute cu focusare centrală, iar reglajul se face foarte simplu. În centru există o rotiță care mișcă ambele tuburi în mod egal, iar focusarea se face pentru ambii ochi. Acestea sunt și binoclurile care îți oferă posibilitatea de reglare a dioptriilor, așa cum am explicat anterior.

Alte reglaje de care poate avea nevoie binoclul

Ți-am explicat mai sus cum poți face un reglaj de bază al binoclului tău. Reține că, daca altcineva va folosi binoclul, este necesar să urmeze aceiași pași.

Există și alte reglaje care pot fi făcute, unul dintre ele fiind alinierea. În acest caz, se reglează celula internă de inversare sau se poziționează corect prismele binoclului. Reglarea celulei interne se face prin rotirea șuruburilor externe. Poate fi făcută și prin reglarea poziției obiectivului. Deși aceste elemente de reglaj sunt la îndemâna ta, îți recomandăm să te adresezi unui profesionist.

Cele mai recente articole

Mai multe articole Maxlife