Printre accesoriile care fac viata unui pescar mai usoara si mai placuta se numara si lazile frigorifice. Acestea sunt, de fapt, lazi izotermice, care pastreaza alimentele si bauturile proaspete in timpul transportului si al stationarii pe balta, in timpul partidelor de pescuit.
Dar nu numai in cadrul sesiunilor de pescuit poti folosi o lada frigorifica, ci si in cazul picnicurilor cu familia si prietenii, in calatoriile prelungite cu masina, la plaja si in multe alte situatii in care ai nevoie sa pastrezi alimentele si bauturile la temperaturi scazute.
Lazile sunt confectionate din materiale care pastreaza o temperatura scazuta si constanta in interiorul lor, indiferent de cat de cald este in exterior, avand un strat izolator realizat, de regula, din spuma poliuretanica.
Ce poti depozita in lazi frigorifice?
Sunt lazi de dimensiuni mici sau mai mari, in functie de necesitatile fiecarei persoane sau familii.
Un model nou si performant este lada izoterma cu roti Xtreme 2023 de 94 de litri, de la Coleman, care pastreaza alimentele si bauturile reci pana la 5 zile. Produsul este tratat impotriva razelor soarelui, printr-un strat UVGuard™, are o feronerie din otel inoxidabil, care prelungeste durata de viata a racitorului, prevenind coroziunea, si un capac care, la fel ca si corpul lazii, este complet izolat. Aceasta lada este una de dimensiuni relativ mari (cu o capacitate de 94 de litri) fiind foarte utila in cazul in care petreci mai multe zile si nopti pe rauri sau balti, pentru a prinde peste.
Lada Izoterma cu Roti Coleman Xtreme 2023 94L
CUMPARA ACUMSunt insa si lazi izoterme mai mici, cum este lada izoterma Icetime de la Campingaz, cu o capacitate de 13 litri. Acestea au insa si performante de racire mai scazute decat lazile cu dimensiuni mai generoase, si anume de pana la 17 ore. O astfel de lada se preteaza pentru cazurile in care ai nevoie de alimente si bauturi reci pentru cateva ore, cum ar fi la plaja sau la un picnic cu cei dragi.
Campingaz Lada Izoterma Icetime 13L
CUMPARA ACUMIn aceste lazi poti depozita: bauturi racoritoare sau bauturi alcoolice, fructe, alimente gatite, peste si fructe de mare, produse lactate, medicamente care trebuie pastrate la rece.
Cum elimini mirosul neplacut al unei lazi frigorifice?
Chiar daca produsele depozitate in ele sunt ambalate corespunzator si utilizate in conditii bune de igiena, aceste lazi pot acumula diverse mirosuri.
Iata ce poti face daca simti ca lada a prins un miros neplacut!
Curata lada frigorifica dupa fiecare utilizare
Interiorul lazii frigorifice trebuie curatat dupa fiecare intrebuintare, cu o solutie din apa si detergent de vase. Daca lada are rafturi sau compartimente detasabile, le vei dezasambla si le vei spala separat. Dupa spalare, este nevoie de o clatire din abundenta.
Foloseste bicarbonat de sodiu
Daca lada inca pastreaza mirosuri ale alimentelor ce au fost depozitate in ea, poti presara bicarbonat de sodiu in interiorul sau si il vei lasa sa actioneze peste noapte. Bicarbonatul de sodiu este recunoscut ca absoarbe mirosurile neplacute. Dimineata, poti sterge interiorul lazii cu o laveta umeda, dupa care vei clati bine cu apa.
Curata interiorul cu o laveta imbibata cu otet
O alta varianta prin care poti elimina acele mirosuri neplacute care nu dispar este sa umezesti o laveta cu otet si sa cureti interiorul. Otetul poate neutraliza rapid mirosurile neplacute.
Curatarea cu suc de lamaie
Sucul de lamaie actioneaza si el cu eficienta impotriva acelor mirosuri dezagreabile din lazile frigorifice sau izoterme. Poti stropi interiorul lazii cu sucul de la o lamaie, lasi sa actioneze cateva minute, dupa care poti sterge cu o carpa pana simti ca nu mai este nici urma de miros.
Poti folosi si carbune activ
Un alt produs „minune” contra mirosului nedorit este si carbunele activ. Se pun cateva bucati de carbune in lada si se lasa peste noapte. Pana dimineata, carbunele va lasa interiorul lazii frigorifice fara miros si va fi nevoie doar de curatarea ei cu o laveta curata si umeda.
In concluzie, lazile frigorifice sunt de mare ajutor in viata unui pescar, dar si in viata unei familii care adora sa-si petreaca timpul in aer liber si sa se bucure de alimente in stare proaspata sau de bauturi la rece. Daca lada retine un miros neplacut, acesta poate fi indepartat foarte usor, fie prin curatarea cu apa si detergent de vase, fie prin utilizarea unor produse naturale, cum este sucul de lamaie.